KISZONE RYDZE

1 kg średniej wielkości rydzów (bez korzonków), pieprz, ziele angielskie, kilka listków laurowych, 6 dkg soli (2,5 łyżki stołowej).

Mezoterapia Warszawa
http://www.medycynaestetyczna.com/pl/piekna-twarz/mezoterapia
Klinika medycyny estetycznej dr Tilszer.
Oferujemy szeroki zakres zabiegów na twarz i ciało.

Rydze dokładnie oczyścić z piasku, ułożyć w kamiennym garnku lub słoju, przekładając przyprawami. Każdą warstwę grzybów należy dobrze posolić. Ułożone w naczyniu grzyby przykryć talerzem, obciążyć kamieniem, osłonić ściereczką i wynieść w chłodne miejsce. Gdy grzyby wydzielą sok i opadną, dołożyć do pełna świeżych rydzów i ponownie je obciążyć. Jeśli sok nie przykryje grzybów, trzeba zalać je silnie osoloną wodą. Ponieważ powierzchnia płynu i talerzyk szybko pokrywają się pleśnią, należy pamiętać o jej częstym zbieraniu oraz zmywaniu talerzyka i kamienia. Kiszone grzyby należy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu, uzupełniając od czasu do czasu odparowany płyn.

Podobne wpisy